Västergötlands landskapsrätt

När vi fick frågan från Turistrådet Västsverige att skapa Västergötlands nya moderna landskapsrätt var vi inte sena på att tacka ja. Som en del av Smaka på Västsverige och vårt nära samarbete med lokala mat och dryckesproducenter blev uppdraget extra roligt.

Att ta fram Västergötlands nya moderna landskapsrätt var en spännande och lärorik process om Västergötlands matarv och historia. Rotabagge, matotto och våra två ursprungsskyddade råvaror Vänerlöjrom samt Wrångebäcksost är viktiga komponenter i trerätters menyn. Ryttmästarbrännvin med recept från 1600-talet tillhör också en del av vår spännande mat-dryckeshistoria som finns med i desserten.

Drycken är framtagen av bland annat sommelier Johan Falk och Linda Lundemo. Det är Anton Schäd som har skapat maträtterna. Ett extra tack till Claes Wernersson från Qvänum mat & malt för spännande mathistoria och som la grunden till helhetsupplevelsen.

Trerätters menyn

 Förrätt

Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
En modern "surf'n'turf", en kombination mellan fisk, kött och rotgrönsak
---
Champagne André Heucq Heritage, Bland de Mineure
Ett biodynamiskt familjeföretag i Champagne. Drycken har en rund och vinös karaktär med smak av mineraler med lång och härlig eftersmak.

Varmrätt

Kornotto, rotabagge & Wrångebäckost
Vegetarisk varmrätt, en risotto på kornris "kornotto", bakad picklad rotabagge (kålrot). Toppas med smör och Wrångebäcksost från Almnäs Bruk.
---
Helgas Hembrygd från Qvänum mat & malt
Qvänum mat & malt tillverkar öl och brännvin på ett hantverksmässigt och hållbart sätt med inriktning på lokala råvaror. Ölen är aromatisk, helsvensk och ekologisk brygd i Saisonstil (efter säsong)

Dessert

Äpplen, ryttmästarbrännvin, havre & höglass
Äpple, havre och mjölk från Skaraborg och klassisk kolasås med Ryttmästarbrännvin. Brännvinet är tillverkat hos Qvänum mat & malt efter det klassiska västergötska receptet från 1600-talet
---
Mousserande äppelmust från Bramleys i Lidköping
Bramleys musteri är krav-certifierat med ett 100-tal äppelsorter i Skaraborg. Den mousserande musten har en fruktig lång eftersmak som blir den perfekta avslutningen till en festlig måltid

----------

Under nästa år, inte minst i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad 2023, kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang. Tanken är att de ska leva vidare och serveras på andra restauranger, hos landshövdingen i residenset. Självklart kommer det finnas tillfällen då rätterna även serveras hos oss på slottet.